Blogowanie

Brazylia Santos

5Wśród miłośników kawy, którzy naprawdę znają się na tym czarnym naparze, popularnością cieszy się kawa Brazylia Santos. Powszechnie uważana jest ona za prawdziwy klasyk, który z całą pewnością warto poznać bliżej.

Cechy charakterystyczne

Ziarna kawy Brazylia Santos pozwalają na przygotowanie aromatu, który charakteryzuje się:
-niską kwaskowatością;
-brakiem charakterystycznej dla wielu odmian goryczki;
-słodkawym aromatem;
-lekko miodowym smakiem, w którym wybija się nuta czekoladowo – orzechowa.

Gdzie uprawiana jest kawa Brazylia Santos?

Nie trudno domyśleć się, że ojczyzną tej wyjątkowej kawy jest Brazylia. W zdecydowanej większości uprawia się ją w okolicach Sao Paulo na plantacjach o małym oraz średnim rozmiarze. To właśnie na takich uprawach przykłada się ogromną wagę do jakości zbieranych ziaren. Żadne ziarno o gorszym wyglądzie nie trafi do sprzedaży. Brazylia Santos to kawa, która obrabiana jest na sucho. Oznacza to, że jest ona suszona w naprawdę naturalny sposób. Nie wykorzystuje się do tego żadnych sztucznych metod.

Jak parzyć kawę Brazylia Santos?

Jest to kawa, która w pełni rozwija swój smak zaparzona w ekspresie ciśnieniowym. Z powodzeniem można przyrządzać ją również w zaparzaczka oraz popularnym tygielku. Doskonale komponuje się ona z dodatkiem cukru oraz kardamonu, który świetnie podkreśla jej wyjątkowy smak oraz aromat. Aby wydobyć w pełni jej właściwości, należy zaparzać ją wodą, której temperatura waha się od 90 do 96 stopni Celsjusza – tej kawy nie zaparzamy wrzącą wodą.