Blogowanie

Co wpływa na smak kawy

Autor: <a href=https://naczynia.olkusz.pl/>Sklep naczynia.olkusz.pl</a>


Kawa ma wielu miłośników na całym świecie. Pijemy ją przede wszystkim ze względu na jej smak i właściwości pobudzające, choć nie brakuje także osób, które cenią ją przede wszystkim za jej walory zdrowotne. Kawa jest zdrowa, lecz nie powinno się z nią przesadzać, ponieważ w większej ilości może szkodzić, szczególnie osobom z chorobami serca i nadciśnieniem tętniczym. Napój ten występuje w wielu rodzajach i każdy z nich smakuje inaczej. Wpływ na smak kawy mają dodatki, takie jak cukier, mleko, śmietanka, czy syropy. Jeżeli zależy nam na tym aby kawa była możliwie najlepsza, powinniśmy zacząć od podstaw, czyli od wody, a konkretnie od tego jak parzyć i w jakiej temperaturze.

Filiżanki do kawy? Zobacz <a href=https://naczynia.olkusz.pl/blog/filizanki-czarna-kawa-i-inne-przyjemnosci/>https://naczynia.olkusz.pl/blog/filizanki-czarna-kawa-i-inne-przyjemnosci/</a>

Pijąc kawę, tak naprawdę powinniśmy powiedzieć, że pijemy wodę, ponieważ to właśnie woda stanowi zdecydowaną większość napoju. To właśnie dlatego powinniśmy zadbać o to aby woda była możliwie najlepszej jakości. Nie chodzi tu o używanie specjalnych filtrów do wody, lecz o sposób w jaki parzymy kawę. Bardzo popularnym sposobem jest parzenie jej za pomocą ekspresu. Jest to bardzo szybki i wygodny sposób, szczególnie dla osób, które cenią sobie prostotę i piją kawę szczególnie wczesnym rankiem, kiedy nie mają zbyt wiele czasu dla siebie. Innym zyskującym coraz większą popularność sposobem jest użycie kawiarki. Ten niewielki sprzęt wygląda elegancko i nawiązuje do dawnych czasów. Kawiarka najlepiej sprawdza się dla jednej osoby, ponieważ za jej pomocą nie będziemy w stanie zaparzyć dwóch kaw, dopóki nie znajdziemy kawiarki o większej pojemności. Najpopularniejszym sposobem parzenia kawy jest jednak zwyczajne zalanie jej wodą z czajnika. W tym miejscu wiele osób popełnia błąd, zalewając kawę dopiero co zagotowanym wrzątkiem. Owszem, woda powinna być gorąca, lecz zalewając ją wrzątkiem, tracimy cześć aromatu, a czasami smak może być lekko kwaskowaty. Po zagotowaniu wody należy odczekać minutę i dopiero wtedy zalać kawę. Jeśli używamy cukru, to nie mieszajmy kawy od razu tylko dajmy jej czas na zaparzenie. Istotną rolę gra także czajnik którego używamy do zagotowania wody. Nie każdy o tym wie, ale stal słabej jakości może pozwalać na wydzielanie się z niej substancji chemicznych bezpośrednio do wody, a mają one negatywny wpływ zarówno na zdrowie jak i smak wody. Skoro woda jest podstawą, to nie możemy pozwolić na to by miała w sobie dodatki tego typu. Jeśli istnieje taka potrzeba to zmieńmy czajnik na taki, który został wykonany ze stali wysokiej jakości. Poznamy to po napisie 18/10, który oznacza, że stal została wykonana z zastosowaniem 18% niklu oraz 10% chromu. Taka mieszanka doskonale chroni stal, dzięki czemu nie musimy się martwić o substancje chemiczne czy powstawanie rdzy. Bardzo dobrym wyborem są także czajniki emaliowane, które nie tylko wyglądają elegancko, ale również są bardzo bezpieczne dla zdrowia, bowiem zabezpieczająca je emalia jest mieszanką powstałą ze sproszkowanego szkła i jest ona zupełnie neutralna zarówno dla zdrowia jak i smaku samej wody. Ważne jest także to czy używamy kawy zmielonej czy mielimy ją samodzielnie. Jeśli zależy nam na silnym aromacie to ta druga będzie znacznie lepszym wyborem, lecz do jej mielenia warto używać młynków ręcznych, które nie nagrzewają się tak jak młynki elektryczne, dzięki czemu nie tracimy cennego aromatu kawy. Niektóre młynki wykonane są ze stali i szkła, dzięki czemu wyglądają pięknie i są bardzo wytrzymałe.

Sposobów na pyszną kawę jest bardzo wiele, lecz niezależnie od tego jaką lubimy najbardziej, zawsze powinniśmy dbać o podstawy, czyli dobrą jakość wody. Jeśli chodzi o dodatki to warto czasami z nimi eksperymentować, ponieważ w ten sposób najłatwiej sprawdzimy które z nich odpowiadają nam najbardziej, lub czy przypadkiem nie wolimy zwykłej, czarnej kawy. Wpływ na smak może mieć także naczynie w którym ją podamy, dlatego najlepsze do tego celu są filiżanki lub ceramiczne kubki, które przez długi czas utrzymują optymalną temperaturę napoju.