Blogowanie

Czym można słodzić kawę?

Większość osób pijących kawę przygotowany ze zmielonych ziaren napar decyduje się posłodzić. Kawa jest wówczas bardziej łagodna, nie charakteryzuje się taką goryczą. Najczęściej stawiamy na biały cukier. Nie jest to jednak jedyny produkt, który można wykorzystać do słodzenia kawy.

Brązowy cukier

Często podkreśla się, że niewiele różni go od cukru białego. Tymczasem dodatek melasy odpowiedzialnej za brązowy kolor doskonale harmonizuje z kawowym naparem. W efekcie kawa smakuje o wiele lepiej. Brązowy cukier podkreśla smak i aromat kawy.

Słodziki

Można je wykorzystać do słodzenia kawy wówczas, gdy dbamy o linię i nie chcemy podnosić kaloryczności naparu. Słodziki dzieli się na syntetyczne oraz półsyntetyczne. Do tych pierwszych zalicza się:
-aspartam;
-sacharynę;
-acesulfam K.
Substancje te mogą stosować nawet osoby chore na cukrzycę, które nie muszą dzięki nim rezygnować ze słodzonej kawy. Postawić można również na słodziki pochodzenia roślinnego.

Syropy do kawy

Bardzo często występują jako syropy smakowe. Nie tylko sprawiają one, że napar jest słodki, ale wpływają również nieco na jego smak. Wśród syropów do kawy można bowiem znaleźć te czekoladowe, waniliowe, rumowe, migdałowe. W szerokiej ofercie każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego. Urozmaicają one kawowy napar, nadając mu nowych właściwości smakowych i aromatycznych. Niestety, takie syropy do kawy są na ogół bardzo kaloryczne. Kawa przygotowana z ich dodatkiem nie jest dobrym wyborem dla osób dbających o linię. Powinny wystrzegać się niej również osoby zmagające się z cukrzycą.