Blogowanie

Jak grubo zmielić kawę?

Ci, którzy rozpoczynają swoją przygodę z kawą ziarnistą nieraz zastanawiają się jak grubo należy zmielić ziarna. Wyraźnie trzeba podkreślić, że grubość mielenia uzależniona jest od tego, w jaki sposób zamierzamy kawę palić.

Grube mielenie

Ziarna mielimy grubo wówczas, gdy kawę zamierzamy parzyć w:
-prasce francuskiej;
-ekspresie przelewowym.
Urządzenia te opierają swoje działanie na oddzielaniu fusów oraz naparu poprzez wykorzystanie specjalnego filtra (w obu urządzeniach jest on inny). Grubszy stopień zmielenia sprawia, że pory w filtrach nie zapychają się. Kawa zmielona zbyt drobno sprawi, że parzenie będzie mniej efektywne.

Średnie mielenie

Taki stopień mielenia sprawdza się w kafetierkach. Niewielkie ciśnienie wypycha w nich wodę przez sitko, w którym umieszczone zostały zmielone ziarna. Taki stopień parzenia pozwala na uzyskanie naparu charakteryzującego się wyjątkowym aromatem.

Drobne mielenie

Ziarna kawy mielimy drobno wówczas, gdy zamierzamy zaparzać je w ekspresie ciśnieniowym. Wszystko za sprawą ciśnienia, które odpowiedzialne jest za parzenie. Drobne mielenie musi być zastosowane także wtedy, kiedy będziemy kawę parzyć po turecku. I tu UWAGA: parzenie po turecku nie polega na zalaniu zmielonych ziaren wrzątkiem.

Stopień zmielenia zawsze należy dobierać pod kątem urządzenia, w którym kawa ma być parzona. Tylko bowiem wówczas parzenie będzie efektywne, a powstały napar charakteryzował się będzie wyjątkową głębią smaku i aromatu, dostarczając nam wyjątkowej przyjemności. Jeśli sami nie wiemy, jak grubo zmielić kawę, warto poradzić się fachowca.