Blogowanie

Jak przechowywać kawę ziarnistą?

Kawa ziarnista jest nieco droższa od kawy mielonej. Decydując się na nią, możemy być jednak pewni, że uda się nam przyrządzić napar o wyjątkowym smaku i aromacie. Nie można jednak zapominać, że kawa zawsze musi być odpowiednio przechowywana. Tylko wówczas długo zachowa świeżość i nie straci swoich właściwości.

Odpowiednie miejsce

Ziarna kawy będą świeże i aromatyczne naprawdę długo, jeśli będziemy przechowywać je w miejscu:
-suchym;
-chłodnym;
-ciemnym.
Ziarna należy umieścić w szczelnym pojemniku, do którego nie będą dostawały się inne zapachy. Tak przechowywana kawa może zachować swoje właściwości nawet przez dwanaście miesięcy.

Puszka czy słoik?

W sklepach – nawet tych z kawą – znaleźć można rozmaite pudełka i puszki przeznaczone do przechowywania aromatycznych ziaren. Jeszcze nie tak dawno zachęcano do umieszczania kawy w metalowych puszkach. Dzisiaj wiemy, że o wiele lepszym rozwiązaniem są pojemniki wykonane ze szkła. Nie wpływają one bowiem negatywnie na smak kawy. Warto natomiast pamiętać, że nie należy przesypywać kawy z opakowania fabrycznego. Ono bowiem najlepiej zapewni ziarnom odpowiednie warunki.

Czy lodówka to dobre miejsce?

Wielu miłośników kawy przechowuje ziarna w lodówce w przekonaniu, że to najlepsze dla nich miejsce. Tymczasem okazuje się, że niska temperatura, która panuje w lodówce nie wpływa korzystnie na aromat i smak kawy. Jeśli do tego umieścimy ziarna w nieodpowiednim opakowaniu, szybko naciągną wilgoci. Kawę zawsze trzymamy w temperaturze pokojowej, unikając jednak miejsc, w których wartości temperatury są wyższe.