Blogowanie

Jaki młynek do kawy wybrać?

Miłośnicy i znawcy kawy nigdy nie zdecydują się na kupno kawy rozpuszczalnej czy takiej, która została już zmielona. Doskonale wiedzą bowiem, że najsmaczniejszy i najbardziej aromatyczny napar gwarantuje wyłącznie kawa sprzedawana w ziarnach, którą samodzielnie mielimy tuż przed parzeniem. Potrzebny jest jednak do tego młynek. Pojawia się pytanie jaki wybrać, aby nie zniszczyć cudownych właściwości zamkniętych w tych niewielkich ziarnach.

Młynek ręczny

Na targach staroci, ale również w dobrze wyposażonych sklepach dla miłośników kawy znaleźć można tradycyjne młynki ręczne. Wzbudzają one zachwyt wyjątkowym designem, który sprawia, że taki młynek staje się również doskonałą ozdobą kuchni. Czy na taki młynek do kawy warto postawić? Oczywiście! Niewątpliwym jego plusem jest to, że nie przegrzewa ziaren kawy. W efekcie nie tracą one cennych olejków eterycznych. Napar przyrządzony na ziarnach zmielonych w ręcznym młynku charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i niezwykłym zapachem. Wiele młynków ręcznych ma możliwość regulacji grubości mielenia. Dzięki temu można dopasować sposób zmielenia ziaren do tego, jak zamierzamy parzyć kawę.

Młynek elektryczny

Dla wielu osób pijących kawę to prawdziwy hit. Pozwala bowiem na błyskawiczne zmielenie ziaren. Niestety, nie odbywa się to bez straty dla jakości naparu. Kawa, która przygotowana została z ziaren zmielonych w młynku elektrycznym na ogół nie jest tak aromatyczna i smaczna jak ta, którą zaparzyliśmy, wykorzystując ziarna zmielone ręcznie. Wszystko dlatego, że młynki elektryczne w przeważającej liczbie przypadków przegrzewają ziarna, które w ten sposób tracą swoje niezwykłe właściwości.