Blogowanie

Kawa z kardamonem

Kawa ziarnista zmielona bezpośrednio przed parzeniem gwarantuje nam napar cechujący się wyjątkowym smakiem i aromatem. Nie brakuje jednak miłośników kawy, którzy lubią zarówno smak, jak i aromat dodatkowo podkręcić. Idealnie w tej roli sprawdza się kardamon – egzotyczna przyprawa, która zyskuje w naszym kraju coraz większą popularność.

Krótka historia

O tym, jak cenne właściwości ma kardamon wiemy już od wieków. Ta pochodząca z Indii oraz Sri Lanki roślina ceniona była bowiem już w starożytnym Egipcie. Z kardamonu wytwarzano tam wówczas perfumy. Starożytni Grecy doceniali właściwości lecznicze kardamonu. Zauważyli również, że stanowi on doskonały dodatek do wielu potraw.

Jaki ma smak?

Kardamon charakteryzuje się łagodnym, korzennym smakiem. Jego aromat jest nieco słodkawy. Idealnie komponuje się z kawą, szczególnie mocno zadowalając nasze kubki smakowe jesienią oraz zimą. Kawa z jego dodatkiem jeszcze lepiej rozgrzewa i – co nie mniej istotne – doskonale poprawia nastrój.

Jak dodawać go do kawy?

W sklepach znajdziemy kardamon mielony oraz ten w ziarnach. Wygodniej jest oczywiście postawić na ten pierwszy. Jeśli jednak zależy nam na pełni aromatu, należy zdecydować się na całe ziarna. Przed dodaniem do kawy można je rozgnieść w moździerzu. Jeśli kawę parzymy w ekspresie przelewowym, całe ziarna możemy umieścić razem z kawa w filtrze.

Kardamon to nie jedyna egzotyczna przyprawa, która doskonale komponuje się z kawą. Wspomnieć można chociażby cynamon i imbir, które również podkreślają smak i aromat czarnego naparu. O nich jednak innym razem.