Blogowanie

Kawa ziarnista – jaką kupić?

Zagorzali miłośnicy kawowego napoju najchętniej wybierają kawę ziarnistą. Czy rzeczywiście kawa ziarnista jest najlepsza?

Krótka historia kawy

Ojczyzną kawy jest Etiopia.,skąd dotarła ona na Półwysep Arabski. Europa poznała kawę dopiero w XVII wieku. Na początku kawowy napój nie cieszył się zbyt dużą popularnością, jak każdą nowość traktowano ją dość nieufnie. Wkrótce jednak mieszkańcy Europy przekonali się do kawy, a założycielem pierwszej wiedeńskiej kawiarni był Polak Jerzy Franciszek Kulczycki. Na początku kawę pito bez żadnych dodatków, dopiero z czasem zaczęto dodawać do niej śmietankę lub mleko.

Znane gatunki kawy

Najbardziej znane i cenione gatunki kawy ziarnistej to Arabica i Robusta. Zdecydowanie najmniejszą popularnością cieszy się Arabusta i Liberika. Wśród plantacji dominują te, na których uprawiana jest Arabica, mimo że jej uprawa jest bardziej problematyczna. Kawa ta dobrze rośnie w subtropikalnym lub równikowym klimacie, na glebach kwaśnych. Zdecydowana większość plantacji Arabiki położona jest na wysokości minimum 1000 metrów nad poziomem morza. Robusta jest mniej wymagająca, plantacje zakłada się więc na wysokości 200 metrów nad poziomem morza. W porównaniu z Arabiką zawiera więcej kofeiny. W palarniach kawy Robustę wykorzystuje się przede wszystkim do przygotowania mieszanek przeznaczonych do przygotowania espresso oraz do produkcji popularnych kaw rozpuszczalnych. Największym producentem Arabiki jest Brazylia. Największe plantacje Robusty znajdują się w Wietnamie i Ugandzie.