Blogowanie

Sposoby palenia kawy

Każdy, kto choć trochę interesuje się kawą doskonale wie, że wyróżnia się kilka sposobów jej palenia. W istotny sposób wpływają one na właściwości kawowego naparu. Poznajmy je bliżej.

Palenie przemysłowe

Już sama nazwa sugeruje, że jednorazowo palonych jest wiele ton kawy. Najczęściej stosuje się palenie:
-ciągłe;
-taśmowe;
-komorowe.
Cały proces przebiega w bardzo wysokiej temperaturze i nie jest długi. Wszystko po to, aby kawę można było jak najszybciej sprzedać. Taki sposób palenia sprawia, że wydobycie pełnych walorów smakowych kawy jest po prostu niemożliwe. Z tego powodu nie stosuje się go wówczas, gdy mamy do czynienia z ziarnami naprawdę wysokiej jakości.

Mistrzowskie palenie kawy

Ci, którzy uważają się za prawdziwych miłośników i znawców kawy szukają ziaren, który wypalane są metodą tradycyjną. Określana jest ona również jako mistrzowska. W tym wypadku jednorazowo wypala się nie więcej niż sześćdziesiąt kilogramów kawowych ziaren. Cały proces przebiega w temperaturze dwustu trzydziestu stopni Celsjusza i trwa minim piętnaście minut. Nad jego przebiegiem czuwa mistrz, który czuwa nad tym, aby ziarna miały idealny kolor. Taki sposób palenia kawy sprawia, że uzyskujemy ziarna pozwalające na przygotowanie naparu charakteryzującego się wyjątkowym smakiem i aromatem. Mistrzowskie palenie kawy stosujemy wówczas, gdy mamy do czynienia z ziarnami wysokiej jakości.

Jeśli chcemy poeksperymentować, możemy zdecydować się na palenie kawy w domu. Wymaga to jednak cierpliwości i odpowiedniej wiedzy.