Blogowanie

Sposoby parzenia kawy

Każda kawa ziarnista wymaga najpierw zmielenia, a następnie zaparzenia. Miłośnicy kawy znają przynajmniej kilka sposobów jej parzenia. My przedstawimy krótko te, które uważane są za najbardziej popularne.

Po turecku

Wielu z nas sądzi, że kawa po turecku to ta, która jest po prostu zalewana wrzącą wodą. Tymczasem prawda jest zupełnie inna. Zmielone ziarna kawy mieszamy razem z cukrem i następnie wsypujemy do tygielka. Najlepiej, jeśli będzie on miedziany. Zalewamy zimną wodą i podgrzewamy kilkukrotnie. Należy przy tym uważać, aby napar się nie gotował. Kiedy czarny płyn się podniesie, możemy napełnić nim filiżanki. Ważne, aby dolać do naparu kilka kropel zimnej wody. Dzięki temu fusy opadną na dno.

W filtrze

To prosty i szybki sposób przygotowania kawy. Zmielone ziarna umieszczamy w filtrze z wkładem, który znajduje się w dzbanku. Następnie powoli zalewamy wrzątkiem. To dobre rozwiązanie dla tych wszystkich, którzy nie chcą inwestować w ekspres, a jednocześnie nie przepadają za kawą z fusami.

Ekspres przelewowy

Cieszy się ogromną popularnością z uwagi na przystępne ceny. Aby przygotować kawę w ekspresie przelewowym, potrzebujemy specjalnych filtrów wykonanych z papieru. Umieszcza się je w miejscu do tego przeznaczonym, wlewa wodę, a następnie włącza urządzenie. Woda przecieka przez filtr, w którym znajduje się kawa, a dzbanek napełnia się gorącym naparem. Ekspresy przelewowe mają specjalny podgrzewacz, który dba o to, aby kawa nie stygła. Trzeba jednak pamiętać, że długotrwałe utrzymywanie jej w wysokiej temperaturze niekorzystnie wpływa na aromat.