Blogowanie

Stopnie palenia kawy

Kawa ziarnista, którą możemy kupić w sklepie zawsze przeszła proces palenia. To on w dużej mierze wpływa na smak i aromat przyrządzanego na bazie ziaren naparu. Stopni palenia wskazać można kilka.

Kawa palona jasno

Ziarna, które przeszły taki stopień palenia mają kolor cynamonu. Napar, który się z nich przygotowuje charakteryzuje się delikatną kwaskowatością. Kawa jest jednocześnie lekka i nie pozostawia na długo posmaku w ustach. Ten stopień palenia kończy się w temperaturze oscylującej wokół 205 stopni Celsjusza. W takim stylu wypalane są między innymi kawy afrykańskie. Dzięki temu nie tracą one swojego złożonego aromatu, w którym wyraźnie wyczuwa się nuty owocowe i winne.

Kawa palona średnio

To najbardziej popularny stopień palenia kawy. Cały proces przerywany jest wówczas, gdy temperatura dochodzi do 215 stopni Celsjusza. Jak wpływa to na właściwości naparu? Kwaskowatość jest nieco obniżona. Wyraźnie rozwinięty jest natomiast aromat, który sprawia, że smak kawy na długo pozostaje w naszych ustach.

Kawa palona mocno

W tym przypadku temperatura dochodzi nawet do 235 stopni Celsjusza. Kawa ma ciemnobrązowy kolor, jest wilgotna. Często mówi się o niej także, że jest oleista. Mocne palenie sprawia, że kwaskowatość, której wiele osób nie toleruje w ogóle znika. Napar zwraca uwagę wyjątkowo głębokim aromatem, który jest ciężki i długo utrzymuje się w powietrzu. W smaku często można wyczuć nuty czekoladowe. Jednocześnie kawa jest nieco słodkawa, co sprawia, że można dodać do niej mniej cukru. Taka kawa najlepiej smakuje z mlekiem.